Φαράγγι Αγίου Αντωνίου – Αρκάδι – Αρχαία Ελεύθερνα – Μαργαρίτες

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 7 ώρες

Το Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου το συναντάμε σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο κοντά στο Αρκάδι. Το διασχίζει ποτάμι που εκβάλει στο φράγμα των ποταμών. Μέσα στο φαράγγι υπάρχει διαμορφωμένο μονοπάτι ιδανικό για πεζοπορία που σταματάει στον καταρράκτη που πέφτει μέσα σε ένα σπήλαιο. Στην αρχή του Φαραγγιού συναντάμε ένα μικρό σπήλαιο όπου είναι το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου το οποίο εκτιμάται ότι παλαιότερα ήταν τόπος λατρείας του Καραναίου Ερμή.

Η Ιερά Μονή Αρκαδίου είναι χαρακτηρισμένη ως Ευρωπαϊκό μνημείο ελευθερίας από την UNESCO. Ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ηράκλειτο, ανακατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο, τον 14ο αιώνα κτίστηκε ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου του οποίου τα ερείπια υπάρχουν μέχρι σήμερα, το 1587 ανακαινίστηκε εκ νέου και χτίστηκε ο σημερινός ναός αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Το Αρκάδι λόγω της οχύρωσης του υπήρξε καταφύγιο πολλών επαναστατών του νησιού. Διαθέτει πλούσια ιστορία με σημαντικότερο γεγονός το ολοκαύτωμα του το 1866 με την ανατίναξη της μπαρουταποθήκης.

25χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου συναντάμε την πόλη της Αρχαίας Ελεύθερνας η οποία ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα πχ από τους Δωριείς. Η γεωγραφική της θέση την βοήθησε να ακμάσει και να αναπτυχθεί έως την Βυζαντινή εποχή που καταστράφηκε και ερειπώθηκε από τους Άραβες.

Λόγω των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στις ανασκαφές δημιουργήθηκε και λειτουργεί στον χώρο το μουσείο της Ελεύθερνας με σημαντικότατα ευρήματα της περιοχής. Επίσης μπορείτε να ξεναγηθείτε στα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Το χωριό Μαργαρίτες το συναντάμε 27χλμ νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την αγγειοπλαστική. Θα βρείτε πολλά καταστήματα με αγγεία και πήλινες κατασκευές επηρεασμένες από την Μινωική τέχνη.

Εδώ υπάρχουν η μονή του Σωτήρος Χριστού και του Αγίου Γεδεών που χτίστηκε τον 16ο αιώνα, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος εκκλησία με πέτρινο τέμπλο και ένας θολωτός τάφος από την υστερομινωική εποχή 1350πχ.

Χρέωση ανά ώρα:
  • 35,00€ (taxi 1-4 θέσεις)
  • 60,00€ (van 1-8 θέσεις)
Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται εισιτήρια και χρεώσεις «εισόδων» και ξεναγών.
Ξεναγό μπορούμε να σας παρέχουμε κατόπιν συνεννόησης.
Όλες οι εκδρομές μπορούν να προσαρμοστούν σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

elGreek
en_USEnglish elGreek