Γόρτυς – Φαιστός – Μάταλα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 7 ώρες

Ξεκινάμε το πρωί με προορισμό τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας που βρίσκεται 45 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου.

Η αρχαία πόλη της Γόρτυνας είχε έκταση περίπου 4000 στρέμματα. Αποτελείται από την Ακρόπολη και τις νεκροπόλεις. Κατοικήθηκε από την Νεολιθική εποχή και έχουν βρεθεί ευρύματα από την κλασική περίοδο στον χωρο του εκκλησιαστηρίου εκεί που σήμερα βρίσκεται το ωδείο. Σώζεται η επιγραφή στον βόρειο κυκλικό τοίχο του ωδείου και θεωρείται το σημαντικότερο μνημείο της περιοχής.

Στα ελληνιστικά χρόνια η Γόρτυνα ήταν από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης. Τον 3ο αιώνα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και έγινε πρωτεύουσα της Ρωμαικής επαρχίας της Κρήτης.
Ερειπώθηκε μετά την κατάκτηση των Αράβων.

Στη συνέχεια θα μεταβούμε στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού.
Η Φαιστός ήταν Μινωική πόλη της Κρήτης, 55χλμ νότια του Ηρακλείου . Είναι το μεγαλύτερο ανάκτορο μετά το ανάκτορο της Κνωσού. Οι πρώτοι κάτοικοι έμειναν στην Φαιστό το 6000 π.χ. αλλά γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη παράλληλα με την Κνωσσό.

Το 1700π.χ. μετά από ισχυρό σεισμό το παλάτι ισοπεδώθηκε, η Φαιστός εκείνο το διάστημα παρήκμασε και διατηρήθηκε ως λατρευτικό κέντρο της νότιας Κρήτης.

Περίπου το 1450 π.χ. μετά από νέα καταστροφή αναστηλώθηκε εκ νέου έκοψε το δικό της νόμισμα και άκμασε έως τον 1ο αιώνα π.χ. όπου καταστράφηκε από την Γόρτυνα κατά την εποχή της Ρωμαιοκρατίας.

Τέλος θα επισκεφθούμε τα Μάταλα, Τα Μάταλα είναι μικρό ψαροχώρι με την πιο διάσημη παραλία στην Νότια Κρήτη. Στην παραλία των Ματάλλων έχουν βρεθεί ίχνη ζωής από την αρχαιότητα αλλά διάσημη έγινε τις δεκαετίες 1960 & 1970 λόγω της παραμονής των χίπης στις σπηλιές της

Χρέωση ανά ώρα:
  • 35,00€ (taxi 1-4 θέσεις)
  • 60,00€ (van 1-8 θέσεις)
Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται εισιτήρια και χρεώσεις «εισόδων» και ξεναγών.
Ξεναγό μπορούμε να σας παρέχουμε κατόπιν συνεννόησης.
Όλες οι εκδρομές μπορούν να προσαρμοστούν σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

elGreek
en_USEnglish elGreek