Κράσι – Παναγία Κερά – Οροπέδιο Λασιθίου – Δικταίο Άντρο

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 8 ώρες

Το Κράσι βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Σελένα σε 600μ υψόμετρο.

Το χωριό έχει γίνει γνωστό από τον πελώριο πλάτανο ηλικίας περίπου 1000 ετών που βρίσκεται στην μεγάλη πλατεία του χωριού δίπλα στην μεγάλη βρύση (πηγή τρεχούμενου νερού). Η περιφέρεια του κορμού του πλάτανου είναι 22μ.

Μέρος του βιβλίου «Ο Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη εξελίσσεται στο Κράσι και ο ίδιος ο συγγραφέας καθώς και αρκετοί άλλοι πνευματικοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το χωρίο ως τόπο παραθερισμού. Εξ’ αιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργήθηκε και υπάρχει στο χωριό το σπίτι της λογοτεχνίας το 1975.

Το μοναστήρι της Παναγίας Κεράς η Καρδιώτισσας βρίσκεται 50χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου κοντά στο χωριό Κερά. Θεωρείται κτίσμα της Βυζαντινής περιόδου (961-1211 μ.χ.) Είναι αφιερωμένο στην γέννηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο κυρίως ναός κτίστηκε ως μονόχωρος με τρούλο και συνέχεια προστέθηκαν ακόμα δύο κλίτη αφιερωμένα στην Αγία Άννα και τον Άγιο Αντώνιο.

Αξίζει να δείτε τις τοιχογραφίες του ναού οι οποίες είναι από τις παλαιότερες που σώζονται.

Το οροπέδιο Λασιθίου βρίσκεται 70χλμ ανατολικά του Ηρακλείου, είναι μια πεδιάδα ανάμεσα σε βουνά. Είναι γνωστό για τους ανεμόμυλους του οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για την άντληση των υπόγειων υδάτων που χρησιμοποιούσαν για το πότισμα των καλλιεργειών. Τις δεκαετίες 1950 και 1960 είχε περίπου 13.000 ανεμόμυλους.

Γύρω από το οροπέδιο είναι κτισμένα 18 χωριά στους πρόποδες των βουνών που ενώνονται με έναν κυκλικό δρόμο μήκους 23 χιλιομέτρων.

Το Δικταίο άντρο βρίσκεται σε υψόμετρο 1025μ. κοντά στο χωριό Ψυχρό στο οροπέδιο Λασιθίου. Είναι προσβάσιμο μέσω 2 μονοπατιών και χρειάζονται περίπου 15 λεπτά πεζοπορίας.

Το σπήλαιο αποτελείται από πολλές αίθουσες με σταλακτίτες και σταλαγμίτες οι περισσότεροι σε μεγάλα μεγέθη.

Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου. Χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας διαφόρων αρχαίων θεοτήτων και σώζεται ακόμα ο βωμός που έκαναν τις θυσίες.

Σύμφωνα με την μυθολογία η Ρέα κατέφυγε στο Δικτάιον Άντρον για να γεννήσει τον Δία ούτως ώστε να τον σώσει από τον πατέρα του τον Κρόνο. Τον άφησε εκεί όπου μεγάλωσε με την βοήθεια της κατσίκας Αμάλθειας και της νύμφης Μέλισσας.

Χρέωση ανά ώρα:
  • 35,00€ (taxi 1-4 θέσεις)
  • 60,00€ (van 1-8 θέσεις)
Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται εισιτήρια και χρεώσεις «εισόδων» και ξεναγών.
Ξεναγό μπορούμε να σας παρέχουμε κατόπιν συνεννόησης.
Όλες οι εκδρομές μπορούν να προσαρμοστούν σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

elGreek
en_USEnglish elGreek