Κριτσά – Άγιος Νικόλαος – Ελούντα – Πλάκα – Σπιναλλόγκα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 8 ώρες

Κοντά στον Άγιο Νικόλαο υπάρχει ένα γραφικό χωριό , οι κάτοικοι του είναι απόγονοι της Λατούς Ετέρας τα ερείπια της οποίας τα συναντάμε περίπου 3χλμ βορειοανατολικά του σημερινού οικισμού. Η περιοχή ήκμασε στα Βυζαντινά χρόνια αλλά είχε κατοικηθεί είδη από τα υστερομινωικά χρόνια. Το 823 καταστράφηκε από τους Άραβες και κατοικήθηκε ξανά το 961, άνθησε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Κρήτης καθ’ όλη την διάρκεια του μεσαίωνα. Έως τώρα έχουν ανασκαφεί ο χώρος της αγοράς, το Πρυτανείο και το Ιερό της αρχαίας πόλης.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, έχει πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκους. Η πόλη είναι κτισμένη στην δυτική πλευρά του κόλπου του Μιραμπέλου και είναι ιδιαίτερα γραφική.

Στα Μινωικά χρόνια στην θέση της σημερινής πόλης ήταν κτισμένη η πόλη Λατώ προς Καμάρα ενώ στα Βυζαντινά χρόνια λεγόταν Επισκοπή Καμάρας, δεν αναπτύχθηκε ποτέ ιδιαίτερα γιατί οι ενετοί δεν είχαν δώσει σημασία στην θέση της οπότε και δεν οχυρώθηκε ποτέ σε αντίθεση με άλλες παραλιακές πόλεις της Κρήτης.

Το μεγαλύτερο αξιοθέατο του Αγίου Νικολάου σήμερα είναι η λίμνη Βουλισμένη, μια μικρή λιμνοθάλασσα που χρησιμοποιείτε για να δένουν οι βάρκες και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Επίσης χώρος μεγάλης επισκεψιμότητας είναι η μαρίνα του Αγίου Νικολάου που είναι η πρώτη μαρίνα της Κρήτης. Η πόλη διαθέτει πεζόδρομο με καφέ και πολλές παραδοσιακές ταβέρνες γύρω από την λίμνη.

Η Ελούντα βρίσκεται βόρεια από τον Άγιο Νικόλαο κτισμένη μέσα στον κόλπο του Μιραμπέλου. Ιδανικός προορισμός για οικογενειακές διακοπές. Διαθέτει όμορφες μικρές παραλίες, την χερσόνησο Κολοκύθα όπου μπορούν οι επισκέπτες να περπατήσουν και είναι τόπος μετάβασης προς το νησί της Σπιναλόγκας.

Η παραλιακή οδός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, γεμάτη με καφέ και ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε την βόλτα σας με θέα τον όμορφο κόλπο του Μιραμπέλου.

Η Πλάκα απέχει από την πόλη του Αγίου Νικολάου 16χλμ και είναι μετά την Ελούντα.

Έχει υπέροχη θέα στο νησί της Σπιναλόγκας και διαθέτει καραβάκια για την μετάβαση εκεί.

Έχει 2 παραλίες με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά, πολλές ψαροταβέρνες και παραδοσιακά σπίτια.

Το νησί της Σπιναλόγκας έκτασης περίπου 85 στρεμμάτων βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κόλπου του Μιραμπέλου, μέσα στην λιμνοθάλασσα της Ελούντας.

Το νησί το οχύρωσαν οι Ενετοί, έχει μακρά ιστορία λόγω της θέσης του.

Η χρήση που το έκανε γνωστό ανά τον κόσμο ήταν το λεπροκομείο που λειτούργησε εκεί (1904-1957). Ξεκίνησε σαν τόπος εξορίας και απομόνωσης των λεπρών και εξελίχθηκε με την πάροδο των χρόνων σε έναν λειτουργικό οικισμό.

Μπορείτε να μεταβείτε στο νησί με καραβάκι από την Ελούντα ή την Πλάκα.

Χρέωση ανά ώρα:
  • 35,00€ (taxi 1-4 θέσεις)
  • 60,00€ (van 1-8 θέσεις)
Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται εισιτήρια και χρεώσεις «εισόδων» και ξεναγών.
Ξεναγό μπορούμε να σας παρέχουμε κατόπιν συνεννόησης.
Όλες οι εκδρομές μπορούν να προσαρμοστούν σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

elGreek
en_USEnglish elGreek